6/15/2007

Arthur Machen

3 mart 1968 de doğan ve 15 aralık 1947'de ölen Asthour Machen doğaüstü olaylar, fantezi ve korku kurmacalarında iyi bilinen biridir. Aydaki Melekler mitinin yaratılmasında önemli rol almıştır. Asıl adı Arthur Llewelyn Jones'dur. Jones Machen dan etkilenip soy adını almıştır. Celtik ve Roman tarihle ilgilenmiştir. Eleusinian Gizemini konu alan Eleusinia adlı bir şiir kaleme almıştır (1881) bu onun ilk uzun çalışmasıdır. 1884'te ikinci çalışması Tütünün Anatomisi yayınlanmıştır. 1887'de müzik öğretmeni olan Amy Hogg ile evlenmiştir. 1890'larda magazinlere hikayeler yazmıştır, hikayelerinin pek çoğu gothic ve fantastik temalıdır. Aynı yıllarda ilk ana başarısı Büyük Tanrı Pan' düzenlemesi yapılmıştır. Bu yıllarda aesthetic harekete katılmıştır. Bir sonraki çalışması ise üç sahtekarlar olmuştur. Bunlar haricinde Rüyalar Tepesi, Hieroglyphics, Hayattan bir Parça, Beyaz İnsanlar ve Yeşim Taşındaki Süsü gibi çalışmaları yapmıştır.

1899'da karısı Amy büyük bir hastalık periyodundan sonra kansere daha fazla dayanamayıp ölmüştür. Bu çöküntülü hayatı sırasında A. E. Waite ile tanımış ve Hermetic Order of the Golden Down (A'A' : Ocult çalışmalar yapan tarihteki en ünlü tarikatlardan biridir. Günümüz alternatif yaklaşımlarından pek çoğu bu tarikata dayanmaktadır.)'ya üye olmuştur. 1903'te ikinci eşi Dorothie Purefoy Hudleston ile evlenmiştir. 1906'da çalışmaları ünlü Ruhlar Evi (The House of Souls)'nde toplanmıştır. Çalışmalarını Dr Stiggins - His views and principles da hafta sonları yayınlanmıştır. Fikirlerine The Academyde periyodik olarak bastırmıştır. Celtik kilisesine ait fikirlerini Büyük Şan (The Secret Glory)'de toplamıştır. Rüyalar Tepesi'nde daha sonra bunları neticelendirmiştir.

Londra Akşam Haberleri Gazetesinde gazeteci olarak 1910da çalışmaya başlamıştır. 1912de oğlu Hilary ve 1917'de kızı Janet dünyaya gelmiştir. 1914'de Bowman ve Aydaki Melekler (Angerls of Moon) gerçekleştirilmiştir. Fikirlerini 1915'de Büyük Dönüş, 1917'de Terör ile dile getirmiştir. 1922de 12 yıllık gazeteciliğini de sonlandırmıştır. 1923'de çalışmalarını derlemiş. 1923'de Yakın ve Uzak Şeyler (Things Near and Far), The London Adventure 1924'te Precious Balms yayınlanmıştır. 1926'lara gelindiğinde Arthur Machen pek çok yerde köşe yazarlığı yapan bir yazar olmuştur. 1929'dan 1933'e kadar Ailesi ile Amersham'a gitmiştir. 1943'lere gelindiğinde finansal zorluklarla karşılaşmıştır. 1947'de ise ölmüştür.

Arthur Machen gothic eserleri bizlere kazandırmıştır. Mistik bir inanç sistemi olmuştur. Onu neoromantizm içerisinde değerlendirmek faydalı olacaktır. Kendisi her zaman bilime, materyalizme, ticarete ve yobazlığa şüphe ile yaklaşmıştır. Mistik tutuculuğa bağlanmıştır. İngiliz kilisesi ile her ne kadar bağları olsa da Paganizme ilgi duymuştur. Kilisede Anglo yaklaşımlarla Ortodoks rutuellerinin olması gerektiğini düşünmüştür. Aleister Crowley onun çalışmalarına ve edebi eserlerine ilgi duymaktaydı fakat birbirleri ile hiç tanışamamışlardır. Iain Sinclair, Peter Ackroyd, Alan Moore ona ilgi duyan başkada kişilerdir.

Hiç yorum yok: