6/13/2007

Ocult Kavramlar

Ocult simgeleri ve Grimoire bilgileri anlamak için gerekli bazı terminolojileri kişi bilmelidir. Bu yazımda sizlere bunları vermeyi hedefliyorum.

Öcült

Öcült bir olayı ve bir gizemi gizemli semboller ve cümleler yolu ile anlatma durumudur. Kısaca gizem avcılığına denmekle birlikte bir öcült olayı diğer bir olayla (örneğin Hermetik) karıştırmamanız için yapılacak en iyi şey simge ve olaylar dizgisine bakmak olsa gerek. Öcült simgeler genellikle geometriye dayanmaktadırlar (üçken, yıldız, daire), analitik yönden çözümlenebilirler. Her sembolün belirli anlamı vardır (mars, güneş, dünya, kapsam, ölüm, ışık, erkek, dişi). Simgeler birleşerek başka simgeleri oluştururlar. Bir öcült hikayede ise en çok göze çarpan unsur hikayenin akışı esnasında özel bir yaratığın görünmesi ve bunun bilgi testis etmesidir. Ökült hikayeler genellikle birinin beklemedik ahlaksal bir hatayı bilmeden yapmasına dayanır. Ökült araştırma yapan kişiye Öklit denir.

Hermetik


Bu kelime kökenini Hermes'ten alır. Hermes eski bir tanrıdır ve bilgi verir, tıbbı oluşturur, astrolojinin temelidir. Hermetik bilgiler genellikle olayların dünyaya etkisi gibi konuları ele alır.

Ezoterik

Bir ökült bilgiyi elde etmek için kendi içine kapanma durumudur. Bu kişiler çeşitli metotlarla bilgiye ulaşmaya çalışır. Bunun için öcült sembolleri kullanır. Ezoterik kişiler birleşip guruplar oluşturabilir.

İnisiye

Ezoterik gurupların bir kişiyi bu duruma dahil ederken kullandıkları özel aydınlatma seremonisine inisiyasyon denir. Genellikle aniden ışık gösterme. Gözleri bağlı iken soru sorma. Bilmece yanıtlamayı bekleme gibi bir işlemi vardır. Bazı inisiyasyonlarda kaseye kan damlatma, kılıç ile kutsama gibi işlemler görülebilir. İnisiyasyon sonucunda Ezoterik guruba giren kişiye inisiye denir.

İllümanit


Ezoterik bir gurup içerisine ilk giren kişilerin bilgi seviyeleri düşüktür. Bu kişiler zaman içerisinde eğitilir. Kişi eğitimini sonunda ezoterik yapı hakkında ve öcült bilgiler hakkında belirli bir seviyeye ulaşır. Bu an kişi aydınlatılmış olur. Aydınlatılmış kişinin ezoterik yapı içerisinde özel bir seremoni olan illimunasyon ile üst kademeye alınmasından sonra kişi inisiye ötesi bir unvan olan İllimünit olma durumuna erişir. İllimünitlerin oluşturduğu ezoterik gurubun içerisindeki özel ezoterik yapıya illimünati denir.

Ambigram


Belirli bir öcült simgenin özel bir yönden okunması durumudur. Simge bir yazı da olabilir. An çok bilinen teknik ayna ile bakmaktır. Bazı simgeler tekyönlü ambigramdır örneğin yıldız simgesi düşeyde simetriktir. Sion yıldızı ise hem yatay hem de düşeyde simetriktir. Bazı kelimeler de ambigratiktir. Örneğin Türkçe Ece kelimesi tersten okununca da Ece'dir. Kelime ayna ile ambigram oluşturabilir. İngilizce MOM kelimesi yatay ambigramı WOW şeklindedir.

Diagramma

Ocült bir olayı anlatan şiirlere verilen özel ad.

Lambile


Bir nazımda ambigramik yapının olma durumudur. Bu tür şiirler on heceden oluşur. Bir baskın bir pasif heceler ile oluşur. Bu tip şiirlerde baskın ve pasif ikililer aynı kelimede değiller ise özel bir durumları vardır bunlar genellikle sıralı veya düşey kolonlar olarak okununca bir soru sorar veya bir cevap vermektedir. Lambile uyakla yazılan her şiir öcült şifre içermez. Özellikle ökült şairlerin bir kısmı bu metodu kullanır.

Meditasyon


Meditasyon kişinin ruhunu zenginleştirmek için özel dinlenme tekniklerini kapsar. Meditasyon esnasında uyku fazından bir öteye geçirip dinlenme haline ulaşılmaya çalışılır. Sanıldığının aksine Hindistan kökenli değildir. Hindistan kökenli özel fiziksel hareketleri barındıran meditasyon tipine Yoga denir. Meditasyon dünyanın her yerinde eski medeniyetlerde görülmektedir.

Pronoyama

Grimoire sanati ile ilgili kişilerin konuşma esnasında meditasyon yapmasıdır. Bu anda özel olarak nefes alma durumuna pronoyama denir. Üç çeşidi bulunur. Ujjayi nefes alıp verme süresinin uzatmaktır. Bir bucuk dakika ara ile nefes alma halidir. Tam uyku fazından daha öte bir durumdur. Dirgha sıra ile nefes almayı kapsar. önce ağız sonra boğan sonra ciğer sonra diyafram çalıştırılır. Nadi Shadhana burundan sıralı nefes alma tekniğidir. Bunun bir deliğinden nefes alınır sonra ötekinden alınır.

Astral


Ruhun bedenden ayrılıp başka diyarlara geçmesi diye tarif edilen bir durumdur. Astral kelimesi doğu kökenli değildir ama genellikle doğu dinlerinde çok daha fazla yer bulur. Özel astral çalışmaları içinde bulunduran doğu metodu i-ching'tir Astral özel bir durumdur kişi medite olur (meditasyon haline geçer) ve bu esnada bazı özel yaratıkları (Grimoirin) görür ve konuşur. Bu işlemi eski İsrail'de, Mısır'da ve Babil'de yaptıklarını bilmekteyiz.

Trans

Ayin esnasında kendini verme ve konsantre olmaktır. Meditasyonun ilk safhasıdır.

Telekineksi

Transa girmek ve konsantre olmak sureti ile cisimleri hareket ettirme yeteneğine Telekineksi bunu yapan kişiye ise Telekinetik denir.

Gaea

Eski dünya dininde kutsal kadına verilen ad. Anadolu dininde Kibele'ye karşılık gelir. Kibele çok göğüslü bir kadın figürüdür. Günümüz dilinde Doğa Ana diye adlandırılan şeydir. Üç parçaya ayrılır. Anne, Kız ve Büyücü. Anne, kızı için sürekli endişelenir. Yunan mitolojisinde Demeter'e karşılık gelir. Percephone ise kızdır. Percephone Hades (Babasının kardeşlerinden biridir. Ölüler kentini o yönetir.) ile evlenmiştir. Hades'in evi dünyada olmadığından Demeter kızını altı ayda bir görür bu yüzden de bahar ve yaz olur. Cadı ise Haccate'dir. Haccate yaşlı bir kadındır ve büyü ile uğraşır. Tüm öcült simgeler kadın üçleme üzerine gider. Bu üçleme bazen İsis, İstahar gibi başka kadın tanrıçalar ile özdeşleşir.

Invicato

Güneşin yaratıcı gücü ve ona saygı duyma durumuna verilen teknik isimdir. Tüm kültürlerde güneşe farklı isimlerle de olsa tapınma vardır. Güneşe tapınılma durumuna Sol Invicato denir.

Kabala

Eski metinlerden şifre çıkartma ve çözme sanatıdır. Çok eskilere dayanır. Kabala terimi özellikle Tevrat ve Zebur inceleyicileri için denmekle birlikte benzer bir sanatın mısır dininde de olduğu bilinmektedir. Teknik olarak kabala Sefer Yetirah kitaplarına dayandırılır Sefer Ha-Zohar ise daha sonraki dönemleri kapsar. Sifra Detzniyutha yani sırlar kitabı en önemli kitaplardan biridir. Diğer iki önemli eser sırası ile büyük ve küçük meclis denilen Idra Rabba Qadusha ve Idra Zuta Qadusha adlı iki kitaptır. Kabala kehanet yapmayı ve büyü yapmayı da kapsar.

Apokrif

Bunlar eski Yahudi metinleridir. En büyük özellikleri incilin içine dahil edilmemiş olmalarıdır. İncil'e dahil edilmeyen yeni ahitler de Apokrif olarak adlandırılır.

Grimoire

Ruhlarla konuşma ve onları inceleme sanatı diyebiliriz. İki temel kısımda incelenir Angelografi ve demonografi. Ruhlar kategorize edilir. Türleri belirlenir. Genellikle ruhlar eski dinlerden gelen tanrılardır veya düşmüş meleklerdir. Diyalog esnasında yere bazı şekiller ve sihirli sözler söylenir. Genellikle bir daire içerisinde ruh ile görüşülür. Bahsi geçen ruhlar grimorine yapılarda asıl tanrılar yada cinler olarak adlandırılır.

Gromorine bilgilerin temel kaynağını Hz. Süleyman(Kral Süleyman) tarafından yazıldığı düşünülen bir seri eser oluşturur. Kral Süleyman'ın bu eserlerinde melekler, konuşma metodu, sınıflanmıştır. Demonlar 72 adet şef etrafında guruplarmış olarak anlatılmakta ve nasıl büyülerde kullanılacakları gösterilmektedir.

Süleyman'ın yazdıkları temel eserler The Greater Key Of Salamon ki bu üç bölümdür. The Lesser Key of Salamon ki bu da altı kitaptır. Demononolojiyi Lesser Key of Salamon oluşturur. Altı kitabın adı şunlardır. Goetia, Teurgia-Goetia, Ars Paulina, Ars Almadel, Ars Nova ve Ars Notoria. Bunun haricinde temel grimorine anlatılan Grimoire of Armadel ve Grimoirum Verum bulunmaktadır.

Kral Süleyman haricindeki temel Grimoire eserler Abramelin kitapları olarak sayılabilir. Diğer kitaplar. Arbatel of Magic (Abratel), Heptameron (Peter de Abano), The Grand Grimoire, The Black Raven (Johannes Faust), The Black Pullett, Sword of Moses, Libellus Magicus, Secret Gramoire of Turiel sayılabilir.

Angelografi

Tanrının melekleri ile grimore metotlar ile konuşmaktır.

Demonografi

Tanrıya inanılmayan grimorine yapıdır. Konuşulan ruhlar asıl tanrılardır. Genellikle iki gurup arasında bir çekişme vardır. Demonograflar şeytanın asil tanrılardan biri olduğunu düşünür.

Trithemius

Sihirli köre içerisinde bir grimorin görüntüleme sanatıdır.

Venüs

Dişi ile özdeş hayatın kaynağı olduğu düşünülen gezegen. Aynı zamanda roma Venüs tanrısı. Venüs ekinoks (gündüz ve gece eşit) anında gökyüzüne yıldız çekli çizer. Aynı zamanda Lucifer (şeytan için İncil'deki isimlerden biri veya düşmüş bir melek) Venüs'ten gelmektedir.

Azoth

Alfa ve Omega demektir. Sonsuzluk anlamına gelir.

Roboam

Kral Süleyman'ın oğlu veya izleyicilerinden biri.

Fildişi Kutu

Kral Süleyman'ın gizemini sakladığı inanılan kutudur. Hikayeye göre tapınak şövalyelerinin eline geçmiştir. Tanrısal aldatmacanın gizemini içinde barındırır.

Iohé Grevis

Dünyaya inen ilk tanrılardan biri. Şeytanın gizli ismi olduğu düşünülür. Süleyman dünyayı bu ruhun şekillendirdiği bazı yerlerde söylemektedir. onun dünyaya insan yüzünde düştüğünü anlatmaktadır. Onun için bir melek ile konuştuğu ve ona Süleyman anahtarını verdiğini o da bunu okuyup geldiğini söylemektedir.

Summon

Bir Grimoirini çağırmak ve onla iletişime geçmek eylemi

Sigil


Grimoirelerin hepsinin bir özel işareti bulunmaktadır. Bu işaretin çizilmesi ve gerekli sözlerin söylenmesi işlemi uygun şekilde yapılırsa grimorine davet edilebilir.

Elohim (ALHM), Yahova (YHVH) ve IAO

Yahudi inancındaki üç büyük tanrı. Pek çoğunuz Yahudi tanrısının adının Yahova olduğunu düşünüyor ola birisiniz fakat Yahudi dini Yahova'nın daha üstün kabul edildiği bir yapıya sahiptir. YHVH şeklinde yazılır fakat Musa Yahava isminin okunmasını yasaklamıştır. TETRAGRAMMATON yani dört harfli isim şeklinde dua esnasında söylenir. ELOHIM kelimesi Arapçadaki Allah ile aynı kökten gelmektedir (İsa çarmıhta Elohimin ismi ile ağlamıştır). IAO çok nadir geçen bir kelimedir. Genellikle evrenin düzeni anlamında kullanılır. İsis Apokris Osiris mısır tanrılarının baş harflerinden gelmektedir. IAO aynı zamanda IOA şeklinde de yazıldığı olur. IAO Youh şeklinde okunur. Bu kelime antik uygarlıklardan beri büyü sözcüğü olarak geçmektedir. Eheieh, Tzabaoth, Adonai, Jah, Hoa, El, Eloah, Elohinu, Maron, Kaphu, Esch, Innon, Aven, Agla, Hazor, Emeth, Yah, Araritha, Yova, Ha-Kabir, Messiach, Ionah, Mal-Ka, Erel, Kuzu, Matzpatz El Shaddai, Baruc, Bacurabon, Patacel, Alcheeghel, Aquachai, Homorion, Arbaton, Chevon, Cebon, Oyzroymas, Chai, Albamachi, Ortagu, Nale, Abelech (Helech), Yeze (Sechezze) başkaca sıfatlardır. Bu sıfatlar bu üç isim ile kullanılır.

Ruhların Dünyaları

Ruhlar çeşitli bölümlere ayrılır. Bular Empyrean cenneti, Birincil Mobilé, Birinci ve ikinci Crystalline, Starry Cenneti, Saturnlüler, İyi Huylu ruhlar, Savaşcı ruhlar, Güneş sistemi ruhları, Zühreviler, Değişken ve Ay ruhlarıdır. Tüm bu ruhlara cin denmektedir ve bunlar Bael ve diğer bir gurup ruhun kontrolu adında yaşarlar.

Melekler günler Saatler ve Gezegenler.

Her saatin özel bir adı vardır. 1 yayn, 2 yanor, 3 nasnia, 4 salla, 5 sadedali, 6 thamur, 7 ourer, 8 thainé, 9 neron, 10 yayon, 11 abai, 12 nathalon, öyleden sonrası için 1 beron,2 berol, 3 thanu, 4 athor, 5 mathon, 6 rana, 7 netos, 8 tafrac, 9 sarsur, 10 agla, 11 cäerra, 12 salam'dır.

Hergün ve her saatin özel bir meleği bulunur. İnranice isimlerinde arapca gibi sesli harf yazımı olmadığından okunuşlarını veriyorum. Gezegenler Saturn (Sabatai Siyah ve Kurşun Baş melek Tzaphquiel melek Cassiel), Jupiter (Tzedeq Mavi ve kalay Başmelek Tzadiqel ve melek Sachiel), Mars (Madim Kırmızı ve çelik başmelek Khamael ve melek Zamael), Güneş (Şems Altın ve sarı başmelek Raphael ve melek Michael), Venus (Nogah Bakır ve yeşil başmelek Haniel ve melek Anael), Merkür (Kohav Civa ve Mor Başmelek Michael ve melek Raphael) ve Ay (Lavanah gümüş ve Beyaz Sadece Gabriel) dır. biz burada ilişkiler tablosunu vermeyeceğiz.

Gezegenlerin Anlamları da vardır. Bunlar Saturn iyi veya kötü şans, Jupiter arkadaşlık, Mars savaş, Güneş sağlık, Venus aşk, Merkür zeka ile iş ve Ay haber ile eylence demektir. Her saatin bir gezegeni ve ger gününde bir gesegenei olunca yorumlar köbine yorumlar şeklini almaktadır. Hangi büyünün ne zaman yapılacağı veya gangi Grimoirine ile görüşüleceği bu saatlere bağımlıdır. Herzaman en iyi çalışma saatleri dolunay gecelerinin sabah ile kavuştuğu anlarıdr.

Büyüler için gerekli elemanlar sunlardır: Öncelikle tütsüler ve parfumler gerekir, ikincil olarak kitap defter, kağıt kalem ve mürekkep kullanılır, üçüncü gurupta klıç, orak, fener ve mumlar bulunur, Dörtüncü gerekli elemanlar ilahiler beşinci gurup elemanlar buğday veya arpa tohumu ve kömür benzin gibi yakıcılar bulunur.

Daire İçine Almak



Genel olarak grimorine seromoniler iki çaşitte olmaktadır. birincide summon işlemi sırasında sigili daire içine alma metodu kullanılır budurumda o işlem kesinkez gerçekleştirilmek istenir. Bu tür büyülerde daire içine bir simgeyi almak sureti ile ilgili simgenin sahibini içe zorlamış olursunuz. İkinci metotda sigil daire içerisine alınmaz bu halükarda sigil ile yapılan işlem pratik maksatlı olmuş olur.

Daire içine birşey alındıktan sonra çevresine bir ayak genişliğinde bir daire çizilir genellikle.. Sigillerde bu metot kullanıldığında sigil cevresine saat yönünde simge adi yazıldığı da olur. İki daire arasına sihir elemanları yerleştirilir. Daire dört parçaya ayrılır. Doğu ve güney üstün ucuna IHVH (ihioh) güney batı gerekli ucuna AHIH (eheieh), Kuzey batı güç ucuna ALIVN (elion), Kuzey doğu yüce ucuna ALH (eloah) denir.

Dairenin yönlerine tanrının isimleri yazılır bunlar kuzey AL (el), batı IH (yah), Güney AGLA (agla), Kuzey ADNI (adonai).

Demon ile yapılan işlem bu dairenin içerisinde olacaktır. Dairenin çevresindeki tanrı isimleri demonun zarar vermesini ve itaat etmesini sağlamak içindir. Daha sonra tanrının koruması için bir dua edilir (standart deildir çevirmeye luzum görmüyorum.)

AGLA, AGLAI, AGLATA, AGLATAI isimleri üstadın baktığı yönlere yazılır. Bu yazma işleminde kan da kullanıklabilileceği gibi renkli mürekkepler de olur. Tekrar tanrıya koruması için dua edilir.

Dualar esnasında su şekilde yakarmalar olmaktadır: IOA gizem ile yaratan tanrı, EHEIEH tanrının kıtlu ismi, IOD doğayı yönetmede kolaylık sağlayan tanrı, ELOHIM yüce tanrı, TETRAGRAMMATON ELOHIM, ELOHIM GIBOR tanrının gücü, ELOAH VA-DAATH israil oğullarını koruyan tanrının gücü, EL. ADONAI TZABAOTH orduların tanrısı, ELOHIM TZABAOTH bilgi tanrısı, SHADDAI Denizleri elinde tutan tanrı, EL CHAI hayatın tanrısı, ADONAI MALEKH kıral tanrı veya güneşin tanrısı, QADOSCH, SADOSCH, QADOSCH, ADONAI ELOHIM TZABAOTH Kutlu kutlu yüce ulu büyük cenneti yöneten tanrı KOHEN HA-GADUL yüce prens ve sefiroth: KETHER, CHOKMAH, BINAH, GEDULAH, GEBURAH, TIPHARETH, NETZACH, HOD, YESOD, MALKUTH. Tanrı için kullanılan diğer isimler ADONAI, JAH, HOA, EL, ELOAH, ELOHINU, ELOHIM, EHEIEH, MARON, KAPHU, ESCH, INNON, AVEN, AGLA, HAZOR, EMETH, YAH, ARARITHA, YOVA, HA-KABIR, MESSIACH, IONAH, MAL-KA, EREL, KUZU, MATZPATZ EL SHADDAI şeklindedir. BARUC, BACURABON, PATACEL, ALCHEEGHEL, AQUACHAI, HOMORION, EHEIEH, ARBATON, CHEVON, CEBON, OYZROYMAS, CHAI, EHEIEH, ALBAMACHI, ORTAGU, NALE, ABELECH (HELECH), YEZE (SECHEZZE).

Hiç yorum yok: